1. Mirte says:

  http://forestr.com/?node=Treasure-Chamber-spelautomat&4ac=f2 Treasure Chamber spelautomat

  Ik was al nieuwsgierig naar jou mening over deze hele uitzending. Ik schrok (zoals hierboven ook wordt gezegd) het meeste van die meneer die de seminar gaf. Zoals je weet ben ik niet een meisje wat alleen zou kunnen leven van rauw voedsel, al geloof ik wel dat het heel goed voor mensen zou kunnen zijn! Dit gaat over extremen, een beetje eng,.

 2. Maaike says:

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Props for you girl!!

  Vooral het feit dat tig kinderen overgewicht hebben en dat het wel acceptabel is wat zij allemaal voor troep naar binnen schuiven gaat er bij mij niet in. Die ouders moeten dan toch ook de kinderbescherming op hun stoep krijgen hm?

 3. Nora says:

  Ik ben het erg met jou eens. Ik ben persoonlijk ontzettend into rauw voedsel eten, zo veel mogelijk snacken met rauwe groenten, fruit, zaden en noten, heb suiker vrijwel uit mijn leven verbannen eet weinig vlees en vis (nee, ik eet niet vegetarisch want ik denk dat biologisch lokaal vlees een makkelijke, snelle en lekkere manier is om snel proteinen en energie binnen te krijgen, maar ik vind vegetariers helemaal okee), maar ook ik schrok best van de manier waarop Francis gekookt voedsel presenteerde. Het is naar mijn idee pure bangmakerij, en volgens mij is ze ook iets te ver doorgeslagen; haar intenties zijn vast ontzettend goed, je kunt zien dat ze zelf onwijs gelooft in wat zij beweert, maar zo zet je een kind alleen maar onder onwijze druk, wat ook heel goed duidelijk werd bij het seminair… Tom de messias, wat een harde taak voor een kind die amper keus heeft gehad!
  Daarbij ben ik het ook met jou eens wat betreft internet als grootste wetenschapsbron… Ik bedoel, wtf? Zou een moeder echt genoegen moeten nemen met wat ze op het internet vindt? Homeschooling via de site van BBC deed me ook pijn in het hart krijgen, dat doe je je eigen kind toch niet aan? Ik kan me goed voorstellen dat je het niet met de massa eens bent wat betreft opvoeding, maar je kind komt ooit toch in de samenleving terecht en het zou goed zijn als hij minstens dezelfde kansen kwa wetenschap heeft als de andere kinderen. Daarbij kun je hem niet altijd beschermen van de buitenwereld, op zijn vijftiende zou hij minstens wel het recht moeten hebben vertrouwen te krijgen in hem tot het punt hem los te kunnen laten en wellicht te experimenteren als hij dat wil. Ondanks zij beweert dat hij best gekookt voedsel zou mogen benuttigen, mocht hij dat willen, kwam dat helemaal niet zo op mij over in de documentaire; waarom zou hij anders van school zijn gegaan (behalve voor de kroketten die te erg naar hem lonkten?) en hoe kun je dat zeggen als je hem zelf zonder keus hebt opgevoed? Natuurlijk zegt een kind die al heel zijn leven zo heeft gegeten en bang is gemaakt voor alles wat afwijkt van zijn eigen patroon dat hij het fijn vindt wat zijn moeder kookt, een kind heeft niet zo veel keus en weten.

 4. Eveline says:

  Ook helemaal met je eens!
  Wat ik jammer vind is dat de jeugdzorg en zelfs de artsen zich zo weinig lijken te verdiepen in het concept van raw food, maar ze het klakkeloos aannemen als zijnde slecht en zo de moeder in een kwaad daglicht zetten. Men neemt zo maar aan dat die jongen te weinig binnen krijgt om goed te groeien…
  Terwijl er een heleboel kinderen in Nederland zijn die tonnetje rond worden, maar energetisch gezien juist verder ondervoed zijn dan Tom (als hij dat al is..)!! In de koekjes, snoepjes en suiker-maatschappij van tegenwoordig is het heel normaal dat jongeren ontbijten met een blikje red bull en snacken met koek of chips. Laten we deze kinderen dan ook maar allemaal onder toezicht stellen, want ik ben van mening dat dit vele male schadelijker is dan je kind enkel rauw voedsel voorzetten.

  Natuurlijk vind ik ook dat moeder wat genuanceerder kan zijn, jammer dat ze haar idealen voornamelijk baseerd op google, want, zoals je terecht al schrijft; daar kun je vinden wat jij wilt vinden.
  Erg objectief is de informatie vanuit google niet. Ook de manier waarop zij het allemaal verwoord naar haar zoon komt op mij niet echt over alsof ze hem werkelijk zelf de keuze laat, een beetje een schijn-keuze eerder.
  Van haar argumenten waarom ze hem thuis lesgeeft gaan mijn haren overeind staan: daar zou hij te veel in aanraking komen met ongezond voedsel..? Ik vertaalde het als in; ik heb er geen vertrouwen in dat mijn zoon zijn meegebrachten lunchtrommeltje leegeet en ben bang dat hij in plaats daarvan zich te goed doet aan de broodjes kroket en worstenbroodjes. Wat dat betreft kwam moeder mij een beetje ‘obsessed’ over.

  Wat betreft het raw food an sich. Ik denk dat ‘de waarheid ergens in het midden ligt’, en mijn eetpatroon bestaat dan ook deels uit rauw voedsel (groenten, fruit, noten, zaden), maar ook bereid voedsel. Wel probeer ik alles vers en zo puur mogelijk te houden.

 5. Anne says:

  Wat ik vooral heel kwalijk vond was dat zij en Tom na drie keer (dacht ik) niet meer op afspraken verschenen met die arts. Juist omdat ze ook aangaven dat Tom bepaalde voedingsstoffen mist en dat ze met een diëtist wilden kijken welke mogelijkheden er waren die echt bij hun manier van eten past. Dat maakt denk ik dat ik haar te extreem vind; dat ze niet bereid lijkt te zijn echt mee te werken met mensen die zich serieuze zorgen maken over haar kind.

  • Eveline says:

   Ik was beide afleveringen nog eens aan het terugkijken en toen viel me dat ook op!
   Ook valt me op dat de momenten dat er in beeld is dat ze eten dat vrijwel enkel uit fruit of groenten bestaat, of dat nu is in de vorm van een salade of een sapje. Noten zie ik bijvoorbeeld slechts zeer beperkt terug! (of die chiazaadjes waar moeder het zo vurig over heeft in haar betoog tegenover de rechter..) Ook mis ik bijvoorbeeld de toevoeging van (koudgeperste) olieën (zie het tenminste niet expliciet in beeld)
   Zodoende geloof ik echt dat deze jongen tekorten oploopt, wat dus gezien kan worden als kindermishandeling. Jammer dat ze na 3 afspraken dan niet terug gaan en de adviezen die gegeven werden, bijvoorbeeld het verhogen van de hoeveelheid noten/zaden niet ter harte nemen. Hiermee had denk ik een hoop ‘ellende’ voorkomen kunnen worden.

   Ook viel me nu pas echt goed op hoe manipulerend moeder tegen haar zoon praat. Op deze wijze vind ik dat je echt niet kan spreken van een vrije keuze, maar eerder van indoctrinatie.

   In deel 1 (Rauw) zie je stukjes van het kerstdiner met de hele familie, daarin kwam moeder me echt ontzettend vervelend over trouwens… De oma toont respect en begrip voor de manier waarop moeder wil eten, maar moeder op haar beurt toont niets anders dan afkeer voor de manier waarop oma haar kerstdiner bereidt en praat hierover eerder ‘veroordelend’ in plaats van ‘accepterend’.

   Wellicht moet moeder eerst nog eens even wat diepgaander onderzoek doen naar Raw Food en de principes hiervan in plaats van blindelings te geloven van ze via google te weten komt..

 6. draske says:

  Mijn complimenten voor dit Blog.
  Naar mijn mening is het zeker goed om te kijken naar onze voeding. Zelf ben ik vegetarisch opgegroeid en heb daar echt niets aan overgehouden.
  Deze combinatie van ongekookt voedsel en veganisme maakt me wel zorgen. Door het koken haalt de mens meer energie uit het voedsel. Dit heeft onderandere geleidt tot de huidige ontwikkeling van onze soort. Ik geloof zeker dat rauw voedsel goed voor ons is maar ik denk dat het goed is om dit af te wisselen met gekookt voedsel. Daarnaast worden een aantal rauwe varianten die voor de afwisseling van het voedsel patroon zorg kunnen dragen onthouden. Denk aan melk. Biologische melk is overal verkrijgbaar dus het verhaal van de groeihormonen blijft niet staan. Het gevaar van calcium houdt ook niet op omdat de meeste groente die in Nederland wordt gekweekt rijk aan calcium is dus dit krijg je toch binnen.
  Alle respect voor de moeder dat ze zich zorgen maakt over het voedsel van haar kind, maar neem alstublieft een Diëtist in de arm voor advies. Ik weet zeker dat er een dieet kan worden opgezet wat , en gezond is voor het kind, en voldoet aan de zorgen van de ouders.

 7. essia says:

  Ik ben het niet echt met je eens. Ja rauw eten is goed, maar zij volgt niet de raw food filosofie. Ze geeft hem geen noten en zaden, geen vetten en geen multivitamine. Hij heeft tekorten opgelopen daardoor. Zijn hersenontwikkeling komt in gevaar en hij is niet jn de puberteit. Allemaal zaken die erop wijzen dat dit kind gewoon mishandeld wordt, hoeveel ze ook van hem houdt. De objectieve feiten zijn er.

  Daarnaast heeft hij geen vrije keuze. Hij wordt van school gehaald omdat ze daar geen invloed op hem heeft. Dat alleen al zorgt ervoor dat mijn haren recht overeind gaan staan. Plus de enorm manipulerende manier waarop ze hem vragen stelt en het enorme loyaliteitsconflict waar hij in zit, is te triest voor woorden. En ja daar zijn ‘wij’ op zich ook schuldig aan. Maar eerlijk is eerlijk zij is bereid om het risico op uithuisplaatsing te nemen alleen zodat hij geen gekookt eten eet. Dat geeft aan dat zij zijn welzijn niet op nummer een heeft staan. Temeer omdat de artsen zeiden dat binnen de raw food filosofie ook prima mogelijkheden waren om zijn tekorten op te lossen. Dan was e uithuisplaatsing niet nodig geweest.

  Als laatste punt. Ja er zijn veel te dikke kinderen in Nederland. Maar die ouders ontkennen niet dat fruit en groenten gezond zijn. Dat is wat Francis, omgekeerd, wel doet. Plus dat er dus wel kinderen uit huis worden geplaatst vanwege morbide obesitas. En er zijn al heel erg veel programma’s vanuit de overheid en scholen en dergelijke opgesteld om de obesitas tegen te gaan.

  Het is niet of of he. Het is niet de keuze tussen hun dieet en fast food en niets daartussen. Het gaat hier om rijst en bonen en dergelijke. Je kind raw opvoeden, helemaal voor. Maar je kind is ondervoed en loopt serieus gevaar. En dag veranderd de zaak volledig.

  • The Self Help Hipster says:

   Hi Essia,

   Waar baseer je het op dat hij geen noten, zaden en vet krijgt? Als je kijkt naar het beeld dat in de documentaire geschetst wordt kan je dat aannemen (je ziet meer fruit voorbij komen bijvoorbeeld), maar ik geloof niet dat dit het volledige beeld is, volgens mij krijgt hij dit wel (bijvoorbeeld chia seeds). Ik weet niet in hoe ver het onderzoek is gegaan want het paradepaardje is alleen zijn lengte in de documentaire en media. Hoe het zit met zijn hersenontwikkeling weet ik zelf niet. Ik doe geen uitspraken over objectieve feiten omdat ik die zelf nog niet gezien heb.

   Wat je zegt over het weinig vrije keuze en loyaliteitsconflict klopt helemaal. Ik vind dat ook een hele kwalijke zaak. Een bovenstaande comment over niet meer naar het ziekenhuis gaan net zo, het had veel verstandiger geweest als ze dat wel had gedaan.

   Dat Francis een extreem standpunt inneemt is duidelijk. Maar wat ik probeerde te zeggen is dat er +10 000 ongezonde kinderen zijn met overgewicht en ondervoeding maar omdat dit dan zodanig anders en bizar is voor veel mensen is wordt hier veel zwaarder aan getild, terwijl het eerste een groter probleem is: Qua het aantal kinderen en de consequenties.

   • Essia says:

    Ik baseer me inderdaad vooral op de documentaire. Ik zie alleen salades en fruit voorbij komen. Wat betreft die hersenschade, er worden geen hormonen aangemaakt om hem in de puberteit te laten komen. Hormonen worden (deels) in de hersenen aangemaakt. Dat wijst er voor mij op dat de hersenontwikkeling in gevaar is. Volgens mij zei die arts ook dat die ontwikkeling achterloopt, maar daarvoor zou ik die documentaire even terug moeten zien.

    Dat ze zo zeuren over z’n lengte vind ik trouwens ook ver gaan. Dat is ook niet extreem belangrijk. De inwendige schade is veel en veel belangrijker. Ik vind het ook jammer dat er zo op z’n lengte wordt gelet. Ik bedoel hallo, zo belangrijk is dat niet. Je hebt mij gezien, ik ben ook een uk naar de Nederlandse maatstaven.

    En na je uitleg snap ik beter wat je bedoelt over kinderen met overgewicht. Qua omvang is dat inderdaad een groter probleem.

    Even iets heel anders, 10 januari ga ik naar Parijs:) mijn stage is bijna voorbij en een dag later ga ik al weg:)

 8. Desi says:

  Ik vind dat Tom’s moeder enorm liefdevol met hem om gaat en ik weet zeker dat ze echt het beste met hem voor heeft. Toch vind ik wel dat ze net wat te ver door drijft. Ik vind het dan wel weer ‘goed’ dat ze hem wel een laptop geeft, hem videogames laat spelen en hem muziek laat luisteren. Ik had eerlijk verwacht dat hij dat ook niet zou mogen.

  Misschien heeft ze wel helemaal gelijk en is het inderdaad enorm gezond wat ze doet (toen het bericht kwam werd dat de aarde rond was, geloofde ook niemand dat), daar durf ik niet zoveel over te zeggen. Ik denk op dit moment dat het te extreem is (en zoals we allemaal weten is alles waar te voor staat niet goed, behalve tevreden). Ik denk zelf dat het zeker geen kwaad kan om te proberen om een andere voedingspatroon voor Tom te proberen. Kun ie daarna altijd nog besluiten om volledig terug naar raw te gaan. Er zijn zoveel tegenstrijdigheden over voedsel (bepaalde voedingsmiddelen zijn rauw ook helemaal niet gezond), dat je misschien maar het beste van alles een beetje kunt doen.

  Ik vind het trouwens dat er zoveel nadruk gelegd wordt op die lengte. Is dat dan zo erg? Ik weet daar verder het fijne niet van, maar zo´n heel erg probleem lijkt het me niet toch.

 9. Merel says:

  Hey Lianne 🙂

  Goed geschreven! Eerst had ik mijn bedenkingen toen ik begon te lezen (denkend aan dat als x wat negatiefs zegt over y; je zal onthouden dat x wat negatiefs zei..). Maar ik vind dat je het goed hebt verwoord. Vooral de laatste 2 alinea’s sluit ik me helemaal bij aan ^^

  x

 10. Anne says:

  Ik ben het grotendeels met je eens. Wat in mijn hoofd bleef hangen was dat hij 12 cm korter zou worden dan wanneer hij er andere eetgewoontes op had nagehouden. Is dat dan zo belangrijk? Ik ben 2 maanden te vroeg geboren en heb nooit een inhaalgroei gehad, waardoor ik nu 1.47 m. ben. Dat zie ik niet als een probleem (behalve met kleding kopen dan ;)). Een tijdje terug heb ik met mijn moeder een documentaire gekeken over premature baby’s. Daar werd groeihormonen aangeboden, zodat het kind wel een normale lengte zou hebben. Mijn moeder bood haar excuses aan: “dat was er in jouw tijd nog niet”. Terwijl ik dacht: groeihormonen??!??! are you f****** kidding me? Dus ja, het zal mijn gevoeligheid wel zijn.

  Het ergste vond ik dat hij van school is gehaald… Nee, wacht, het ergste is het mediacircus van nu.

 11. Pauline says:

  Het moeilijkste vind ik dat deze moeder zich niet bewust lijkt te zijn van het geen zij doet en zelfs aanricht, de geïndoctrineerde manier waarop haar zoon spreekt, haar angst om haar zoon bloot te stellen aan verleidingen, het geen zij hem afneemt wat nodig is voor de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. De lijn tussen wat ziek en gezond is maar heel dun…
  Dat het om rauw voedsel gaat, doet er wat mij betreft niet eens toe.

  Ik hoop erop dat moeder begeleiding zal ontvangen en zal accepteren, zich bewust wordt van het geen zij doet en zelfs aanricht… Maar typisch Nederland weer om met uit huis plaatsing te dreigen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>